Vectoren en pixels

Je tekent in Inkscape met vectoren.

Een vectortekening wordt op een wiskundige manier opgebouwd, waardoor de afbeelding altijd scherp is. Dat is een groot voordeel. Een ander pluspunt is, dat het vaak kleine bestanden zijn.

Vectoren worden veel gebruikt bij het ontwerpen van grafisch werk, zoals bijvoorbeeld een logo. Hieronder zie je tweemaal het logo van Inkscape.

verschil vector en bitmap

Naast de vector staat een bitmapafbeelding.

Een bitmap is op basis van pixels, de kleine blokjes die je ziet als je ver inzoomt. Foto’s zijn op deze manier opgebouwd.

Hoe meer pixels een bestand heeft, hoe gedetailleerder het kan zijn en hoe groter de omvang wordt. Andere benamingen zijn o.a.: pixelgebaseerd en rasterafbeelding. De volgende formaten zijn op basis van pixels: jpg, bmp, png en tiff.

 

6 gedachten over “Vectoren en pixels”

  1. Hai Mariella,
   Bedankt voor je reactie. Ik ben van plan één keer in de week informatie te plaatsen. Vermoedelijk komt er nog een pagina bij over andere verwante programma’s. Dan zal ik daar jouw GIMP-blog ook in vermelden.

  1. Hai Linda. Die mogelijkheid krijg je als je je vectortekening exporteert naar png. Zorg dat je afbeelding groot genoeg is en exporteer dan je pagina of selectie naar png (Ctrl+Shift+E).
   In het keuzemenu kun je dan invullen hoeveel ppi/dpi je wilt. Dat staat standaard op 90, maar vul er 300 in.

 1. hoi kirsten,
  ik heb even een vraag , ik heb wel intresse in de cursus maar bijvoorbeeld als je logo”s wil maken dan moet je inprincipe dat helemaal zelf tekenen. je heb zeg maar niet net als bij powerpoint standaad sjablomen of iets dergelijks ?
  of kan je plaatjes van internet halen en dat dan overtrekken.

  1. Hallo John,
   Ja, er zijn heeeel veel logo’s door anderen gemaakt die je kunt aanpassen. Dat zijn bijvoorbeeld eps, ai, svg of pdf bestanden die je importeert in Inkscape. Dit soort bestanden bestaat uit vectoren, die hoef je niet over te trekken.
   Die logo’s zitten niet standaard in Inkscape, maar er zijn er heel veel gratis te vinden online. Zoek er maar eens naar.

   Op sommige websites kun je ook hele sets logo’s aanschaffen die je daarna zakelijk gebruikt voor een klant. Dat zijn vaak de betere ontwerpen. Dan is al het tekenwerk al voor je gedaan.
   Zo’n logo heeft dan een licentie nodig voor ‘commercial’ gebruik. En dan staat er vaak bij welk lettertype erbij past.

   In de cursus Tekenen met Inkscape laat ik zien hoe je eenvoudige logo’s maakt. Ook leer je bestaande plaatje aan te passen en lettertypes installeren.

Heb je een leuke vraag of opmerking?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s