Maak je eigen penseel of brush in Inkscape

In de vorige tutorial, Een linoleumsnede maken… gebruikte je het Potlood met de instelling Vorm: Ellips.

Kun je ook met andere soorten lijnen tekenen? Ja zeker. Zelf een penseel maken is de oplossing.

  1. Teken met het gereedschap Cirkel cirkel een liggend ovaal.
  2. Selecteer het ovaal en kopieer het (Ctrl+C). Nu is deze vorm op het klembord in de computer geplaatst.
  3. Klik op het Potlood potlood en kies in de Gereedschapsdetails naast Vorm in het lijstje Van klembord. Nu is de vorm waarmee je gaat tekenen jouw eigen gekopieerde ovaal.
  4. Teken iets.
  5. Wil je een smallere lijn? Teken dan een heel plat ovaaltje en herhaal de stappen hiervoor. Hoe platter het ovaal, hoe smaller de lijn.

Alle vormen kunnen als kwast dienen

Eenvoudige vormen als een driehoek of een sterretje geven al heel mooie lijnen en heel verrassende resultaten. Het is de moeite waard om hiermee te experimenteren.

Kijk eens op dit plaatje, waar ik met een paar verschillende vormen heb getekend. Deze complexere brushes komen van http://openclipart.org, waar je ze kunt vinden door te zoeken met de term ‘brush’.

Een aantal penselen of brushes, gemaakt in Inkscape. De kwaststreek is doorzichtig op de plekken waar een gat in het oorspronkelijke pad zit.

Favoriete penselen?

Plaats deze naast je tekenvel en sla het bestand op onder een naam als mijn_penselen.svg. Wanneer je ze in een ontwerp wilt gebruiken, open dan dit bestand en sla het meteen op met de nieuwe naam van je ontwerp, voordat je aan de slag gaat.

Gebruik je dit bestand vaak, dan is het handig om op te slaan als sjabloon, zie daarvoor het bericht Sjablonen en Inkscape.

Potlood met penseelstreek? Dat is toch net zo vreemd als shoarmavlees van een varken?

Ja, dat ben ik helemaal met je eens!

Kwast, brush of penseel, het lijkt er gewoon veel op. Neem je een hoge vorm om mee te tekenen, dan wordt de lijn heel breed, als een brede kwast. Neem je een platte vorm, dan krijg je een smalle lijn. De linker- en rechterkant van je vorm zijn de uiteindes van je lijnen.

Een pad, gebruikt als penseel. Wanneer je inzoomt, zie je dat de rechterkant van dit pad het uiteinde van je penseelstreek is.

 

Nog één opmerking: je kunt met de Pen pen ook tekenen met een vorm, op precies dezelfde manier als met het potlood.

Advertenties