Tjolk op je T-shirt: van scan naar vector

Ken je het nog? Het lekkere pakje drinken kreeg ik als kleutertje mee op schoolreis en de aap was mijn grote favoriet. Het drankje ligt nu opnieuw in de winkel!! Kijk maar eens op: http://tjolk.nl/ Aan deze tutorial begon ik trouwens nèt voordat tjolk weer in de winkels lag, mooie timing.

En aangezien ik hier meteen gratis reclame voor Tjolk maak, hoop ik dat ik dit plaatje hier gewoon mag gebruiken ;-). Deze tutorial schrijf ik met een ingescand plaatje uit de Donald Duck van rond 1980. Hoe maak je vectoren van een ingescand plaatje?

TJOLK IS LEKKER, OVERAL EN ALTIJD!

Hier leg ik uit hoe je in Inkscape van dit ingescande plaatje vectoren maakt en op een T-shirt zet met transferpapier.

 1. Importeer een ingescand plaatje met veel dpi, 300 dpi is goed.

  uit de Donald Duck van rond 1980
  Tjolk aapje ingescand uit de Donald Duck
 2. Gebruik de functie Menubalk > Paden > Bitmap overtrekken om er vectoren van te maken. Vink in het onderste schermpje aan Kleuren, Vervagen en Scans stapelen en zet de Niveaus op 3. Je krijgt nu drie paden met verschillende kleuren.
 3. Sleep de nieuwe afbeelding naar opzij. Zoals je ziet, zijn niet alle kleuren aanwezig. Maar omdat dit plaatje heel korrelig is, geeft deze methode de meest egale kleurvlakken: het vectoriseren vereenvoudigt de afbeelding op de juiste manier. Hef de groep op met Ctrl+U.

  Tjolk aapje na automatisch overtrekken
  Tjolk aapje na automatisch overtrekken
 4. De aap hoort natuurlijk bruin te zijn: klik op het paars en klik daarna op een bruine kleur beneden in de Paletbalk. Klik op Esc om de selectie op te heffen. Ook het geel kun je zo aanpassen.
 5. De letters tjolk hebben de verkeerde kleur. Klik op de Verfemmer verfemmer  in de Gereedschapsbalk en klik op de juiste rode kleur beneden in de Paletbalk. Met de Verfemmer kun je makkelijk en snel een afgebakend gebied inkleuren en maak je een nieuw pad aan boven het oude.
 6. Zet in de Gereedschapsdetails Verdikken /verdunnen op 1 pt. Hiermee wordt het nieuwe pad ietsje groter dan het in te kleuren gebied en zo sluiten de kleuren netjes aan. Zoom een beetje in en klik één voor één op de letters.
 7. Er ligt nog een bruin randje om de zwarte lijn heen. Klik met het Selectiegereedschap selecteren op het bruine gezicht en verklein het pad met Ctrl+(. Druk op Esc om de selectie op te heffen.
 8. Omdat je geen aap met geelzucht op je shirt wilt, pas je de ogen nog wat aan. Klik op de Verfemmer verfemmer en zoom een beetje in.
 9. Klik in de Paletbalk op het witte kleurvlakje en vervolgens op de ogen om te vullen met wit.
 10. Gebruik het Knooppuntengereedschap knooppunten bewerken om overtollige knooppunten in de zwarte lijnen te verwijderen. Gewoon eromheen slepen en op Del klikken; hobbelige lijnen worden op deze manier strakker. Misschien moet je her en der nog een knooppunt hoekig of glad maken, maar veel zal dat niet zijn.
 11. Verwijder de letters Bananendrink helemaal met het Knooppuntengereedschap, ze zijn te onduidelijk. Hiervoor in de plaats voer je de tekst opnieuw in met het lettertype Georgia – Cursief en Vet, 64 pixels. Dat komt er heel dicht in de buurt. Geef ze dezelfde kleur als tjolk.
 12. Nu kun je de afbeelding vergroten naar A4 en exporteren als png  bitmap exporteren  op 300 dpi.

  Het Tjolk aapje in vectoren: het resultaat
  Het Tjolk aapje in vectoren: het resultaat
 13. De png afbeelding print je op transferpapier. Dit is de snelste manier om de afbeelding op je T-shirt te zetten. Gebruik je een wit shirt, dan neem je transferpapier voor licht textiel en bij een felle of donkere kleur neem je dat voor donker textiel. 
 14. Lees de gebruiksaanwijzing goed, want soms moet je wel, soms niet in spiegelbeeld afdrukken. Bij de printer kun je vaak aangeven dat je transfer papier gebruikt en sommige printers gaan dan spontaan spiegelen, let hier even goed op. Wanneer je zelf een afbeelding moet spiegelen, doe je dit het makkelijkste in Inkscape vóór je hem exporteert naar png.
 15. Strijk de Tjolk aap op je T-shirt.

Op de achterkant van je shirt kun je de tekst Tjolk is lekker, overal en altijd! zetten.


8 gedachten over “Tjolk op je T-shirt: van scan naar vector”

 1. Wat een heldere, beeldende uitleg voor een leuk idee (t-shirt met eigen originele plaat) die ook toepasbaar is voor andere plaatjes.

 2. Toen ik zag dat Tjolk opnieuw aangekondigd werd, dacht ik al: daar zou Kirsten zo een t-shirt van kunnen maken. En ja hoor, dat doet ze! :) Leuk om te zien dat je het meteen openbaar maakt zodat iedereen het kan doen :)

  1. Hej Otto, Leuk om te lezen zeg. Mocht je ook zo’n aap willen, ik heb hier nog wel ergens de vectorbestanden liggen voor je. Dan kan je zo’n T-shirt voor je hele familie maken ;-)

 3. Hoi Kirstie, mede door je uitleg heb ik mijn eigen document gemaakt. echter had ik deze nodig in *.esp extensie. Ik kan op de site hier verder niets over vinden. Bij *.esp moet je nog wat intelligente keuzes maken voordat je kunt opslaan. In dit stukje heb ik maar wat gedaan ;-).

  Bedankt voor deze pagina!
  Groet,
  Patrick

  1. Hai Patrick,
   Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast aan de slag bent gegaan! De instellingen voor Eps zijn, vermoed ik ongeveer zo:
   – wel tekst naar paden omzetten en
   – wel svg filters rasteriseren,
   – resolutieraster 300 ppi.

   Wanneer je dit bestand bijv. gaat snijden met een vinylsnijder, kun je het beste even aan de eigenaar van het apparaat vragen hoe je het precies moet aanleveren en/of samen door het menu’tje heen lopen.

Heb je een leuke vraag of opmerking?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s