Tux Paint: gratis tekenprogramma voor kinderen

Tux helpt de kinderen tijdens het werken met Tux Paint.Tux Paint is een prachtig tekenprogramma, geschikt voor 3- tot 12-jarigen. Het wordt door scholen gebruikt over de hele wereld. Er zijn veel vertalingen gemaakt en ja, heel mooi, Tux Paint werkt ook in het Nederlands. Het programma is open source en helemaal gratis.

De website is http://www.tuxpaint.org/ waar je meteen op de downloadpagina terecht komt. Links op de site kun je de website taal instellen.

Tux is trouwens de pinguïn, de mascotte van Linux.

Op internet heb ik gezocht naar wat er zoal met Tux Paint wordt gedaan en toen viel me op, dat er in België veel basisscholen mee werken. In Nederland raakt het programma gelukkig ook langzamerhand meer bekend.


De interface is heel intuïtief

Het startscherm van Tux Paint. Links de gereedschappen, rechts de opties en onderaan kleuren kiezen.Het startscherm van Tux Paint. Links en rechts het gereedschap en de opties en onderaan kleuren en Tux met tips.

Tijdens het werken zijn er allerlei geluidseffecten waardoor het een beetje lijkt op een spelletje. Deze geluiden helpen om de verschillende functies te onderscheiden.


Voorbeelden

Deze afbeeldingen komen allemaal van de galerij van Tux Paint, meestal gemaakt door kinderen van over de hele wereld, al zitten er ook bloedje fanatieke volwassenen tussen. Ik sta versteld van wat de kinderen maken.


Tux Paint is open source en werkt onder alle Windows, Linux en ook op Mac OS X

Je kunt het programma gewoon installeren zoals je gewend bent. Daarnaast is er een optie voor een portable versie, waarbij je het programma op een USB stick installeert. Dit steek je in een Windows computer en je kunt vervolgens het programmaatje helemaal draaien vanaf die stick, zonder het op de pc of laptop te hoeven installeren.


De configuratie

is naar eigen keuze aan te passen met een apart programma, zodat een kind bijvoorbeeld niet zonder meer kan printen, of slechts één keertje. Ook kun je ervoor zorgen dat een gebruiker niet zomaar het programma kan afsluiten of naar een ander programma kan schakelen, heel handig als het om kleine kinderen gaat.

Je start met een witte ondergrond, of je klikt op Nieuw om een plaatje te openen. Een kleurplaat, het meest geschikt voor de allerkleinsten, bestaat uit zwarte lijnen. Inkleuren gebeurt onder de lijnen, dus de lijnen blijven altijd zichtbaar.

Je kunt je eigen bestanden gebruiken als kleurplaat of ondergrond. Png of svg  bestanden plaats je daarvoor in de map:

C:\Program Files (x86)\TuxPaint\data\starters

Verder is er een grote bibliotheek met plaatjes, stempels en foto’s. Deze bibliotheek kun je ook weer naar eigen inzicht installeren, en er je eigen plaatjes en stempels aan toevoegen. Stempels kunnen ook png en svg bestanden zijn, dus Inkscape plaatjes.


Eenvoud

Een tekenvel is altijd even groot en de dpi staan vast, al kun je zelf de grootte van het scherm wel instellen in het configuratie programma. Ook zul je geen lagen functie aantreffen. Dit versimpelt het gebruik aanzienlijk en daarom is dit programma heel geschikt als opstap naar ingewikkeldere software.

Het is wel mogelijk om te printen en via de sneltoetsen kun je een uitgebreid printmenu oproepen.


Bijzondere toepassingen

Bepaalde onderdelen vind ik verslavend. Zo staan er onder Toverij de functies : beeldvlakken, caleidoscoop en patroon, waarmee je met een paar streken het hele beeld vult met ingewikkelde patronen. Symmetrisch tekenen, tekstranden, regenbogen, ze zijn allemaal leuk.

Tux Paint heeft veel speelse opties om mee te tekenen.
Onder toverij staat een verzameling bijzondere toepassingen.
Tux Paint voor kinderen tekstranden 1
Effect in Tux Paint: tekstranden
Tux Paint voor kinderen: het beeldvlakken effect
Effect in Tux Paint: beeldvlakken

 Superdoolhof & meer

Een doolhof tekenen in Tux Paint als spelletje
De uitdaging
Laat iemand jouw zelfgemaakte doolhof oplossen in Tux Paint
… en de oplossing

Op dit blog zie je hoe je een spelletje kunt spelen binnen het tekenprogramma: jij tekent een doolhof en iemand anders tekent de oplossing erin. Ze noemen het spelletjes Supermaze, oftewel Superdoolhof.

In Frankrijk heeft de school La Paix een bijzonder leuk kunstproject gedaan. Kijk daarvoor op de website.

Een kudde zebra's loopt bijna een jongetje omver.
Wat gebeurt er als er een hele dierentuin in je school rondloopt?

De makers van Tux Paint hebben ook Tux Math en Tux Typing ontwikkeld.

Ik hoop dat er veel scholen gebruik gaan maken van dit bijzondere programma. En: je kunt het natuurlijk ook gewoon thuis installeren voor jezelf, je kinderen en kleinkinderen. Veel plezier ermee!


Eén gedachte over “Tux Paint: gratis tekenprogramma voor kinderen”

Heb je een leuke vraag of opmerking?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s