lijnen overtrekken in Inkscape op een landkaart

Routekaarten maken

Routekaart maken in Inkscape

Gastschrijver: Just Vecht

Zo nu en dan heb ik een routekaartje nodig. En dan natuurlijk eentje die je simpel en doeltreffend naar je bestemming leidt. Nou ben ik helaas geen tekentalent, maar gelukkig bestaat er Inkscape.

Ik ga je in deze post laten zien hoe je dat doet. Mocht je een natuurliefhebber zijn, die van wandelen houdt, dan houd je er ook nog een mooie tip voor een geslaagd uitje aan over! Wat is namelijk het geval? Een hele tijd geleden deed ik eens mee aan een workshop Fotografie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een heel mooi gebied en ik kwam ook nog thuis met een mooie foto van een tweetal herten met zo’n imposant gewei. Ik ben daar al een paar keer terug geweest en op een goed moment vertelden een paar andere wandelaars me dat ik voor het betere werk naar het Vliegermonument moest gaan. Daar hingen de grote herten uit.

Met een kaart van het gebied was het monument vlot gevonden en inmiddels heb ik een paar mooie foto’s weten te schieten. Ik heb van weer andere wandelaars nog meer plekken gehoord, waar je heen zou moeten gaan. Maar wij houden het hier op het Vliegermonument vanaf de ingang Panneland.

Als kaart gebruiken we de kaart van OpenStreetMap van dit gebied. Die importeren we in Inkscape via Bestand > Importeren. Omdat het kaartje uiteindelijk hoger is dan breed laten we de Inkscape bladzijde op de standaard oriëntatie “Staand”. Tip: Klik op de afbeeldingen voor een vergroting!

OpenStreetMap kaart Amsterdamse Waterleidingduinen
Als basis dient de kaart van OpenStreetMap van dit gebied

Bij A is de parkeerplaats bij de ingang Panneland en bij B is het Vliegermonument. De route loopt heel recht toe – recht aan via de twee met een rood cirkeltje gemarkeerde kruispunten. Maar in dit voorbeeld gaan we de routeschets wat netter maken. We kiezen het Potlood voor Vrije hand lijnen tekenen en trekken een lijn over de route. Dat doe ik in dit geval gewoon met de muis (een grafisch tablet is wat lekkerder werken). Dat wordt dan geen mooie strakke lijn, maar daar heeft Inkscape wat op: kies in het menu Pad > Vereenvoudigen. Handiger is de sneltoets Ctrl + L. Druk die maar eens een paar keer in (wel eerst je lijn selecteren)! Jawel, je bibberlijn wordt mooi strak.

Een lijn tekenen in Inkscape: het eerste lijntje, nu nog een bibberlijntje.
We trekken met de muis een lijn over de gewenste route. Dat het een bibberlijntje wordt is niet erg. Dat lossen we op met Vereenvoudigen.
De routelijn is al een stuk strakker geworden
Het lijntje is netjes strak geworden, maar past niet erg bij het verloop van de route op de kaart. Daar gaan we wat aan doen!

De bochten in de strak getrokken bibberlijn passen echter niet bij de gewenste route. Daar gaan we wat aan doen. We klikken op knop 1 voor het bewerken van de knooppunten en op knop 2 om de Bezier handgrepen te tonen, mocht dat niet vanzelf gebeuren. Die handgrepen regelen de krommingen in de lijn.

Een knooppunt met een knik.
Werken met de knooppunten en de handgrepen voor de krommingen.

Hier hebben we van het knooppunt bij 4 de onderste handgreep een stuk naar links gezet. Omdat de bovenste handgreep niet in lijn met de onderste handgreep staat ontstaat een knik. Dat willen we hier niet en we brengen die handgrepen in lijn, in elkaars verlengde, plus dat we het knooppunt meer naar links verplaatsen. Nu komt het knooppunt op de positie volgens 3. We zouden de handgrepen nog wat kunnen aanpassen door de onderste wat korter te maken en ze beiden iets met de klok mee kunnen draaien. Het is maar hoeveel precisie je er in wilt stoppen.

Eerste stuk van onze routekaart
De lijn van het eerste stuk van onze route is nu mooi vloeiend en past aardig bij het pad volgens de kaart

Nu de waterkanalen! Dat doen we met de “vulpen” voor kalligrafische lijnen. De lijn die we hiermee trekken is in feite een dubbele lijn met een vulling er tussen. Met de knooppunten en de Bezier handgrepen werken we hem na eerst een stuk vereenvoudigen met Ctrl + L verder bij. Met het gereedschap voor Vulling en Lijn kiezen we een mooi kleurtje blauw.

Waterkanalen
De waterkanalen geven we een mooi blauw kleurtje

Nu nog wat blokjes, wat lijntjes, een stippellijntje voor het hek en twee rondjes voor begin- en eindpunt plus een tekstje bij die punten en we hebben het kaartje al een heel eind rond. Met de zoekwoorden “anwb paddestoel svg” vinden we een prachtige simpele (en vrij te gebruiken) tekening van die klassieke wegwijzer op de site http://commons.wikimedia.org, die we natuurlijk in onze routekaart zetten met de ANWB nummers erbij, zoals we die op onze eigen wandeling hebben kunnen noteren. De groene kaart van OpenStreetMap is in onderstaand plaatje inmiddels verwijderd. Die is niet meer nodig.

routekaart Amsterdamse Waterleiding duinen naar het Vliegermonument
Het kaartje is klaar!

Daar is ons routekaartje mee af. Nu exporteer je hem tenslotte als png-bestand. Daarbij kan je de selectie kiezen of de hele bladzijde. In het laatste geval gaat dan de omringende ruimte ook mee. Die ruimte is standaard doorzichtig. Maak hem desgewenst ondoorzichtig via Bestand > Documenteigenschappen > Pagina-achtergrond.

Het kaartje vind je hier. Die zou je zo op je telefoon kunnen zetten, Printen is dan niet nodig. Een wat uitgebreidere versie met wat extra uitleg vind je hier.  In deze versie is de extra tekst is toegevoegd met het programma Scribus.

Voor wandeltochtjes, routekaartjes voor mensen te voet en reizigers met het OV kan je zo allerlei kaartjes maken, maar op basis van een foto met bijvoorbeeld je mobieltje kan je zo bijvoorbeeld ook een simpele handleiding maken van een apparaat met veel knopjes. Of je maakt een schets vanaf een portretfoto van iemand, bijvoorbeeld in plaats van een profielfoto. Dat is misschien handig als je liever geen foto wilt plaatsen. Hier is een voorbeeld:

Portret tekening
Portret tekening, met dezelfde techniek gemaakt als die voor het routekaartje.

Veel succes!


Eén gedachte over “Routekaarten maken”

Heb je een leuke vraag of opmerking?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s