Welkom

Beste lezer, hartelijk welkom op dit blog over Inkscape™, een uitgebreid en gratis vector tekenprogramma. Inkscape wordt veel gebruikt om grafisch werk mee te maken, dus bijvoorbeeld illustraties, ontwerpen voor websites, logo’s en posters.

Kirsten Roth-KochMijn naam is Kirsten Roth-Koch, kunstenaar en ik gebruik dit programma al een aantal jaren. Mijn bedoeling is om hier regelmatig een uitleg of download te plaatsen.

Hier kun je Inkscape downloaden: http://inkscape.org/en/

Qua idee lijkt het op Illustrator,

Het Inkscape logo
Het Inkscape logo

Xara Xtreme en Corel Draw, beroemde (commerciële) tekenprogramma’s. Al deze programma’s werken met vectoren: een tekening is daarmee in feite altijd scherp.

Een heel groot verschil is, dat Inkscape niet commercieel is, maar open source en je kunt het gratis gebruiken, voor jezelf, je bedrijf of studie.

Waarom dit blog?

Ik heb jarenlang gezocht naar goede informatie over Inkscape en heb daarvoor veel Engels doorgeworsteld. Het is toch wel een stuk gemakkelijker wanneer je zo’n programma kunt leren in je eigen taal, dus daarom dit blog, in het Nederlands.

Onder Tutorials en Technische weetjes vind je veel praktische uitleg.

En nu heb ik er ook een boek over geschrevenDe civer van het boek Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus

Dit blog is een aanvulling op het boek Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus, uitgegeven bij Academic Service.

Het gaat zoals je ziet over 3 grafische programma’s. Ik heb het deel over Inkscape geschreven en mijn mede-auteurs zijn: Paul Matthijsse voor GIMP en Just Vecht voor Scribus. Daarover kun je meer lezen op de pagina De Basiscursus.

Advertenties

47 gedachten over “Welkom”

  1. hoi kirsten, inkscape top :) maar hoe krijg ik de bestanden naar een snijplotter…? ik zag dat in 2011 inkcut werd aangekondigd om dit mogelijk te maken zonder 3d party software, maar de site staat sindsdien helemaal stil, of is er een manier welke ik niet weet, en jij wel?

  2. Hai Raymond,
    De nieuwste Inkscape 0.91 heeft een extensie voor plotters onder
    Menubalk > Uitbreidingen > Exporteren > Plotten.

    Je hebt hiervoor een plotter met een seriële poort nodig. Ik heb zelf geen plotter, dus kan het niet uitproberen. Daarom: laat vooral weten of het je lukt, wie weet heeft iemand anders er weer wat aan.

Heb je een leuke vraag of opmerking?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s