Welkom

Beste lezer, hartelijk welkom op dit blog over Inkscape™, een uitgebreid en gratis vector tekenprogramma. Inkscape wordt veel gebruikt om grafisch werk mee te maken, dus bijvoorbeeld illustraties, ontwerpen voor websites, logo’s en posters.

Kirsten Roth-KochMijn naam is Kirsten Roth-Koch, kunstenaar en ik gebruik dit programma al een aantal jaren.

Hier kun je Inkscape downloaden: http://inkscape.org/. Je kunt het beste voor Windows de 32 bits versie kiezen.

Qua idee lijkt het op Illustrator,

Het Inkscape logo
Het Inkscape logo

Xara Xtreme en Corel Draw, beroemde (commerciële) tekenprogramma’s. Al deze programma’s werken met vectoren: een tekening is daarmee in feite altijd scherp.

Een heel groot verschil is, dat Inkscape niet commercieel is, maar open source en je kunt het gratis gebruiken, voor jezelf, je bedrijf of studie.

Waarom dit blog?

De civer van het boek Basiscursus GIMP, Inkscape en ScribusHet is fijn om in het Nederlands over Inkscape te lezen. Dit blog is een aanvulling op het boek dat ik samen met 2 anderen geschreven heb: Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus. In dit boek staat de basisuitleg over Inkscape.

Hierover kun je meer lezen op de pagina De Basiscursus.

Advertenties

49 gedachten over “Welkom”

 1. Dag Kirsten!

  Ik zie nergens een mail op je site dus ik hoop je op deze manier te contacten. Mijn naam is Bart Valkenier, docent op TalentStad VMBO in Zwolle. Bij het leraren ontwikkelfonds heb ik subsidie aangevraagd en gekregen om een website te gaan vullen: http://www.2d3dindeschool.nl De site is nog niet online maar binnen een 1 a 2 maanden ga ik online. Wel is er een trailer te zien en vanuit daar kan je ook naar mijn YT pagina met meer video’s.
  De site is gericht op Nederlandstalige training in gratis 2D en 3D software. Uiteraard zijn Gimp en InkScape van de partij! Zelf heb ik ervaring in Blender en het is mijn ambitie daar zelf een training serie voor te maken. InkScape heb ik nog nauwlijks gebruikt en dus ben ik op zoek naar andere die misschien al iets ‘op de plank’ hebben liggen. Jouw video over de interface zou ik graag op mijn site zetten zodat mijn bezoekers de weg naar jouw site en wie weet ook wel jouw boek zullen vinden.
  Hoe dan ook, ik zou graag eens met je verder over praten.

  Vriendelijke groet,

  Bart Valkenier

 2. Heb de nederlandstalige versie van inkscape via linux onder Ubuntu het probleem van mij is het volgende clipping is hierin onvindbaar en is onder het woord (object) nergens terug te vinden,mijn versie is inkscape vector graphics editor 0.92 wat klopt hier niet clipping lijkt in deze samenstelling helemaal niet mogelijk . . . . . of zie ik iets over het hoofd .

  groet . . . . Johannes

  1. Dag Johannes,
   Het Nederlandse woord voor ‘clipping’ is Maskerpad. Die is te vinden via de Menubalk/Hoofdmenu > Object > Maskerpad > Instellen. Als in de menubalk het woord object ontbreekt, dan begrijp ik dat niet. Ik zal 0.92 eens installeren onder Ubuntu. Ik werk met Linux Mint, daar hebben we nog versie 0.91.

 3. Kijk, ik heb het even nagekeken onder Ubuntu. De menubalk met het woord Object zit ‘verstopt’ in de bovenste balk in Ubuntu. Zet Inkscape in de volledige scherm-modus en zet de muis op de bovenste balk,dan komt het menu tevoorschijn.

  Laat nog eens weten of het is gelukt. Groeten van Kirsten

 4. goedemiddag,
  Ben er net mee begonnen en gebruik het om objecten op kaarten te zetten. De kaart is laag 1 maar als ik op laag 2 een object op een deel van de kaart zet en ik hem print dan is dat object verschoven? hoe kan dat?
  groeten Rob

  1. Hallo Rob,
   Het zou kunnen liggen aan de nieuwste versie van Inkscape , daar zitten nog haperingen in het programma.
   Probeer de oudere 0.91.1 voor Windows eens te installeren, kijk of het probleem zich dan nog voordoet. Neem wel exact deze versie, die werkt het beste:
   Windows:32-bit:exe

   Je kunt hem hier downloaden: https://inkscape.org/en/release/0.91/platforms/

Heb je een leuke vraag of opmerking?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s