Welkom

Beste lezer, hartelijk welkom op dit blog over Inkscape™, een uitgebreid en gratis vector tekenprogramma. Inkscape wordt veel gebruikt om grafisch werk mee te maken, dus bijvoorbeeld illustraties, ontwerpen voor websites, logo’s en posters.

Kirsten Roth-KochMijn naam is Kirsten Roth-Koch, kunstenaar en ik gebruik dit programma al een aantal jaren.

Hier kun je Inkscape downloaden: http://inkscape.org/. Je kunt het beste voor Windows de 32 bits versie kiezen.

Qua idee lijkt het op Illustrator,

Het Inkscape logo
Het Inkscape logo

Xara Xtreme en Corel Draw, beroemde (commerciële) tekenprogramma’s. Al deze programma’s werken met vectoren: een tekening is daarmee in feite altijd scherp.

Een heel groot verschil is, dat Inkscape niet commercieel is, maar open source en je kunt het gratis gebruiken, voor jezelf, je bedrijf of studie.

Waarom dit blog?

De civer van het boek Basiscursus GIMP, Inkscape en ScribusHet is fijn om in het Nederlands over Inkscape te lezen. Dit blog is een aanvulling op het boek dat ik samen met 2 anderen geschreven heb: Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus. In dit boek staat de basisuitleg over Inkscape.

Hierover kun je meer lezen op de pagina De Basiscursus.

Advertenties

49 gedachten over “Welkom”

 1. Hoi Kirsten,
  Zo te zien kun je hier ook je vragen stellen, fijn! Ik loop namelijk een beetje vast. Ik volg een online cursus en de beschrijving in de tutorial komt niet overeen met dat op mijn beeldscherm…. Ik heb al vanalles (ook de Engelse handleidingen doorgeploeterd) geprobeerd maar zonder succes.
  De opdracht: ik moet in een cirkel de kleur vervagen en daar een tweede kleur aan toevoegen. Volgens de tutorial kan ik dit in het ‘dropdown’ menu doen. Dit menu heb ik enkel niet…
  Hoe kan ik dit wel doen? Misschien een goede toevoeging: ik heb een Mac.
  Ik hoop van je te horen!
  Gr. Charlotte

 2. Hoi Kirsten,
  Ik heb een 2 tal vraagjes… Ik ben een visitekaartje aan het maken, en loop tegen 2 dingen aan. Ik kan het nergens vinden hoe ik in een bijgevoegde afbeelding kan snijden. Dus als ik maar een stukje nodig heb van het toegevoegde.
  En ik heb een kleine afbeelding gemaakt, dat bestaat uit losse deeltjes, en wil dat verschuiven, maar dan moet ik al die losse deeltjes per stuk op zijn plaats zetten wat erg lastig is. Kan ik dat tot een geheel maken dat ik het hele pakketje (lagen) kan verschuiven? Ik ben hier al behoorlijk wat uurtjes mee zoet geweest, maar kan het nergens vinden en weet ook niet hoe zoiets heet. Het gaat om een blauw vlak, met daarop een letter L, en daaraan een vlaggetje met kleurverloop.
  Ik hoop dat u mij zou kunnen helpen.
  mvg. Monique

 3. Hai Monique,
  Dit zijn basisvragen en die leg ik allemaal stap voor stap uit in het boek Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus. Je kunt het kopen of in de bibliotheek lenen. Veel succes ermee!

 4. Hoe kun je het programma in het Nederlands zetten /aanpassen. bij installatie gekozen voor Nederlands.
  Ik zie nergens een mogelijkheid de taal aan te passen.
  Met vr gr
  Han

  1. Hai Han,
   Tja Inkscape 0.92 he, die start abusiefelijk op in het Engels..

   Onder Edit>Preferences>Interface staat die instelling.
   Dan staat de Language op System Default, en daar kun je ook nog naar beneden scrollen, naar Dutch (nl). Dan moet je Inkscape even opnieuw opstarten. Hopelijk lukt het zo wel.

  2. Hoi Kristi,
   Dank je wel voor je reactie. Dat popup venstertje had ik wel gezien maar was heel klein maar door jou advies heb ik het uitgetrokken en vergroot daardoor werden de vensters duidelijk. Taal gevonden maar ik zie op dat venster als je de taal hebt aangepast nergens een knop voor Oké . als ik op het kruisje klik en afsluit en opnieuw opstart staat het nog steeds in het Engels dus ik doe nog iets fout.
   gr
   Han

Heb je een leuke vraag of opmerking?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s