Welkom

Beste lezer, hartelijk welkom op dit blog over Inkscape™, een uitgebreid en gratis vector tekenprogramma. Inkscape wordt veel gebruikt om grafisch werk mee te maken, dus bijvoorbeeld illustraties, ontwerpen voor websites, logo’s en posters.

Kirsten Roth-Koch

Mijn naam is Kirsten Roth-Koch, kunstenaar en ik gebruik dit programma al een aantal jaren.

Hier kun je Inkscape downloaden: http://inkscape.org/.

Qua idee lijkt het op Illustrator,

Het Inkscape logo
Het Inkscape logo

Xara Xtreme en Corel Draw, beroemde (commerciële) tekenprogramma’s. Al deze programma’s werken met vectoren: een tekening is daarmee in feite altijd scherp.

Een heel groot verschil is, dat Inkscape niet commercieel is, maar open source en je kunt het gratis gebruiken, voor jezelf, je bedrijf of studie.

Waarom dit blog?

De civer van het boek Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus

Het is fijn om in het Nederlands over Inkscape te lezen. Dit blog is een aanvulling op het boek dat ik in 2014 samen met 2 anderen geschreven heb: Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus. In dit boek staat de basisuitleg over Inkscape.

Voor een veel uitgebreidere cursus over Inkscape kun je vanaf nu ook terecht op de website https://cursusinkscape.nl.

71 gedachten over “Welkom”

 1. Dag Kirstie,
  Een vraag(je): Af en toe heb ik te maken met een pdf bestand (meestal een techn. tekening) waar ik een paar gegevens uit zou willen ‘gummen’ en event. een klein beetje tekst toevoegen. Is Inkscape hiervoor een geschikt programma? Zo ja, hoe moet ik dat dan doen (heb em inmiddels gedownload). Zo niet, dan verwijder ik em weer van mn pc.
  Zou fijn zijn als u me hierover van advies kan dienen. Alvast dank.

  1. Hai Margreet.
   Ja dat kan met Inkscape. Gewoon het pdf openen in Inkscape kan zondermeer. Met het selectie gereedschap selecteer (de pijl) en Delete verwijder je zaken. Met het tekstgereedschap (de A) kun je typen.

   Ook LibreOffice – en dan het programma Draw daarvan – kan dat ook heel goed. Dat is wat eenvoudiger in gebruik.

 2. Inkscape levert SVG-bestanden af. Als ik het goed voorheb, kan je in zo’n bestand ook (berekende) variabelen plaatsen. Hoe kan ik bv. een tekeningetje dat ik heb gemaakt automatisch laten voorzien van de afdrukdatum?

 3. Beste Jens,
  Dat zou ik eerlijk gezegd niet weten. Waarom niet gewoon de datum erbij typen? 3 seconden werk. Laat me een filosofisch verhaal vertellen. Ik hoorde dat de Amerikanen met heel veel tijd en geld een nieuw soort pen hadden ontwikkeld. Deze kon ook in de ruimte schrijven. Dat kon niet met een gewone balpen, wegens gebrek aan zwaartekracht.
  De Russen? Die gebruikten gewoon een potlood.
  Veel succes!

  1. Oké het verhaaltje blijkt niet erg accuraat te zijn nu ik het nazoek op internet. Toch vind ik het potlood een mooie metafoor.
   Zou je me kunnen zeggen waar je dat hebt gelezen, dat van die berekende variabelen invoegen in een svg bestand?

 4. Hallo, ben overal aan het zoeken op internet over het probleem dat optreed wanner je een bestand van inkscape wil openen in adobe illustrator.ik bedoel dan het probleem omtrent gradients,blur,maskers die dan niet meer zichtbaar blijken te zijn…weet jij misschien hoe dit opgelost kan worden?

  Groetjes armando

  1. Hai Armando,

   Tweemaal opslaan als pdf. Een keer met svg filtereffecten rasteriseren op 300 ppi. En een keer met behoud van alle vectoren.
   Probeer het eens met die pdf’s. Het ligt daaraan dat Illustrator niet netjes met svg omgaat.

   Hier staat ook nog het een en ander over de blur (=svg filter) in het Nederlands:
   https://helpx.adobe.com

Heb je een leuke vraag of opmerking?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s